Den fremmede

Jeg har netop læst Albert Camus roman, Den Fremmede.

Egentlig var det et gensyn, for jeg læste den i gymnasiet, hvor vores fransklærer satte os til at læse den på originalsproget.

Selvfølgelig fik vi hjælp og vedledning, men det tog en rum tid, inden vi kom igennem den. Ikke mindst, fordi vi var hamrende useriøse.

-Deeen Fremmede, morede jeg mig med at sige med tysk udtale af ”den”.

Da jeg lukkede bogen i går, påskelørdag, stod to ting klart.

Det er en fantastisk roman. Helt enkelt slås tilværelsens grundvilkår fast, og man vil gerne være med, man vil gerne følge Hr. Meursault tanker helt frem til dødsdommen.

Dernæst viser romanen styrken ved første person ental som forællevinkel. Det giver nogle stærke virkemidler, især fordi man ikke behøver at spekulere på en alvidende fortællers destruktion af et ellers godt romanplot.

Jegfortælleren er hovedpersonen, men hovedpersonen er aldrig forfatteren, aldrig – for en roman er ikke en dokumentar, en dagbog er ikke en diktafon og et videokamera optager kun i den retning det bliver holdt.

Endnu har jeg kun brugt jegfortælleren begrænset, og det skyldes til dels, at jeg stadig arbejder med at kunne tøjle min alvidende fortæller, det er nemlig min overbevisning at evnen til at tøjle en alvidende fortæller er en forudsætning for al god romanskrivning.

Desuden er jeg i øjeblikket opsat af at udvikle min egen skrivestil for min alvidende fortæller. Jeg ønsker, at sproget skal være nyskabende, udfordrende (provokerende) og let læseligt.

Sproget skal suge læseren fremad, men alligevel skal læseren tvinges til at tænke og selv slutte fra sætning til sætning. Det er dette med at få læseren til at tænke selv, der er den store udfordring, for gøres det forkert, så falder de fleste fra (tror jeg).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: