Den unge Jens

Jeg glor på den nøgne mand, der sidder, så jeg kan se hans røv, men ikke hans diller. Har han badebukser på? Måske. Manden er i småsten, en mosaik, som hænger i Frederiksberg Svømmehal. Jeg står ved kanten af bassinnet, og jeg har badebukser på, boksershorts, og da jeg har rettet på dem, i skridtet, springer jeg i.
Så længe jeg kan huske, har jeg haft noget med vand. Den blanke overflade både tiltrækker mig og skræmmer mig. Når jeg ikke er i svømmehallen, så længes jeg efter at være der. Jeg forventer noget, hvad det er, finder jeg aldrig ud af. Når jeg rammer overfladen og opdager, at alt er, som det plejer, bare set nedefra, bliver jeg altid skuffet. Jeg vender mig i vandet og lader mig svæve opad. Lige før vandoverfladen tager jeg svømmetag og bremser, så min næse ender med at ligge som en snorkel, mens mine øjne bliver under vand. Skrigene fra hallens unger er tydelige, men jeg lader som ingenting, spejder bare opad, hvor jeg nu kan se mosaikkerne.

”Jens!” råber en stemme.
Jeg folder mig sammen, og med et pust bryder jeg overfladen og råber tilbage.
”Hej Bjarne, undskyld … jeg er godt klar over det”, siger jeg.
Bademesteren, Bjarne, smiler, men giver mig også sin advarende pegefinger. Man må ikke ligge og lege død i Frederiksberg Svømmehal. Jeg kommer der så tit, at jeg er på fornavn med de ansatte, og derfor får jeg en pegefinger og ikke et møgfald. De kender min utroligt dårlige vane med at ligge flydende under vandoverfladen, men de gør, hvad de kan for at vende mig af med den.

Saunaen er tør og kolonorm varm. Jeg kravler op på mellemste bænk. Jeg er alene, og det er dejligt at mærke huden tørre, mens mine shorts drypper af. En kold vind blæser pludselig ind med en gamling. Han sender mig et nik, og døren lukker sig bag ham. Bugmusklerne spiller, da han sænker sig langsomt ned på bænken, og jeg får et glimt af en vred biceps i profil, da han tørrer sin pande for sved. Mit blik fanges af hans klump. Så læner jeg mig bagover og lukker mine øjne. I varmen udvides jeg. Alt udvides og vælter ind over mig som en raptekst af Ankerstjerne, ”Jeg troede aldrig, jeg gjorde det”. Min mund proppes med pølse og steg, en julefrokost tvangsfodret i min hals. En gås med en fedtet lever, der sprøjtes ud på et stykke ristet brød og slikkes op af en bjørnemands klamme tunge. Jeg tvinger mig tilbage og dækker samtidigt mit eget skød med min underarm, og da jeg slår øjnene op ser vi hinanden direkte i øjnene.
Hjemme går jeg straks i bad. Jeg tænder for den kolde og står helt stiv, mens jeg venter på, at gåsehuden skal fylde mig, og rystelserne skal bringe varme tilbage i min krop. På mit værelse griber jeg mit kamera. Et Canon EOS 5D MKIII. Full-frame kamera, 24-70 mm, F2.8 blændeåbning i hele zoom området.

”Jeg, der har et godt job, har ikke engang råd til at købe for så mange penge kamera”, sagde min far til mig, da jeg købte kameraet og objektivet. Min far er direktør i et mellemstort firma, der lejer kontorlokaler ud. Han kører i en leaset Passat diesel, men køber sjældent dyre ting, og når han gør, er det altid ting til hjemmet eller ting til haven. Aldrig elektronik, aldrig kameraudstyr, bortset fra da jeg sidste år havde 18 års fødselsdag, hvor min far (og mor) forærede mig et flashkit. Fire remotestyrede blitzlamper. Og paraplyer og stativer og softboxe, så lys og skygge kan formes og skabe et værk. Og så, hvilket var det fedeste, fik jeg et attelier i et kælderlokale på Nørrebro. Forældrekøb!

Jeg er voyeur, en lurer, en person, der får et kick ud af at se på andre mennesker. Livet, og gerne dets mørke sider, fastlåst af et blitzlys på 14 bits raw billedfiler, som jeg bagefter selv præger i Photoshop.
”Lad være med at beslutte dig for hurtigt …. Hvis du har brug for det, så tag et sabbatår, brug dit kamera, oplev verden … du kan sagtens bo hjemme, og jeg vil gerne give dig lommepenge, så du ikke behøver at arbejde, men du skal love mig ikke at udelukke, at du vil læse videre. Hvis du ikke vil være ingeniør, eller jurist, hvad så med læge? Læger ender på mange forskellige hylder … jeg har en studiekammerat, der blev røntgenlæge, han arbejder med billeder hver dag … men læger kan også specialisere sig indenfor andre emner, kirurgi … eller psykiatri …”
Min far holder den samme tale for mig cirka en gang om ugen, med lidt variation, og det med psykiatrien kom pludselig til en dag, hvor jeg kom hjem fra svømmehallen. Psykiater? Det er sikkert spændende at være psykiater, man kunne udspionere menneskers mørke sider helt lovligt og i den bedste mening.

Jeg drejer kameraet, så jeg kan se den kvadratiske LCD skærm. Jeg indtager betragterstillingen, som er stående med hovedet på skrå, og mine to arme rakt frem foran mig. Hænderne griber om apparatet, og fingrene klikker mig gennem billedserien. En mand, en bjørn, som bærer en maske, en lædermaske og to røde læber og en yngre mand, en viril yngre mand og et samleje under softboxen, så skyggen blødt lægger sig som en dyne af behagelighed om de omslyngede to. Lædermaskebjørnen … et shoot, et trofæ i en ramme og hud, der er bronze imod hvid baggrund, som er papir og belyst med min Canon speedlight, som er en gave fra min faster, og en udspilet ung mand, der ligner mig, og som ser lidende ud. Lidende som en kvinde, der er på næste ramme. En kvinde med blod fra sin næse og fem fingre på sin kind. Et foto, som bør have sit eget bibliotek. Opmærk, control-x, skift til nyt bibliotek, omdøb til ”kvindevold”, og så control-v og den grønne tidslinje fortæller, at megabytes flyttes. Kameraet er lagt på plads, og mine biblioteker er krypterede.

I morgen skal jeg arbejde på mit studieretningsprojekt, SRP. Det skal ske på CBS, hvor jeg vil scoute for interessante mennesker, som jeg kan fotografere. Psykiater? Nej, jeg vil være fotograf.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: